Петър Калинов е роден в София през 1977 година. Завършил е Испанската гимназия в София, а след това - Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, специалност “Връзки с обществеността”

НЕЩО ЛЯВО, НЕЩО ЛИЧНО

Брой 10 Октомври 2004г.
Пчелите са рядко полезни същества. Всичко, което произвеждат, се “котира добре на пазара”. Мед, восък, клей, пчелно млечице. Дори и отровата им се използва с успех в медицината.

Пчелите са рядко организирани същества. Пчела-майка и работнички. Търтеите са само за разплод. След като си свършат работата, те биват изхвърляни от кошера.

В пчелното семейство цари мир и благоденствие. Има ред и дисциплина. Всяка пчела си знае мястото. При външно нападение се жертват. Жилят и умират. Но саможертвата им гарантира оцеляването на пчелното семейство.

Моделът на пчелното общество е ляв. Труд, взаимна помощ, справедливо разпределяне на ресурсите и благата. Разбирателство. Полезност.

Моделът на пчелното общество е неприложим за хората. Защото хората не са насекоми. А и не са безполови. Хората имат нужда от друго ляво. Като за хора.
1. Принципно

Левите идеи имат милиони почитатели и критици по света. Изписани са тонове страници “за” и “против”. Водят се всекидневни спорове по темата. Избухват конфликти. И както винаги в такива случаи, теорията и практиката се разминават. Много изречени думи потъват в мъглата на всекидневието. Много практични идеи, доказали ефективността си, остават неприложени. А и ги обявяват за неприложими.

Личната амбиция на теоретици, доказващи “гениалност”, се противопоставя на рационалността...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови