Владимир Костов е журналист от 1956 г. Публикувал е във вестниците “Работническо дело”, “Младеж”, “Поглед”, “Отечествен фронт”, “Антени”, сп. “Ново време”, “Труд”, “24 часа”, “Континент”, “Монитор” и др. Участвал е с коментари в предавания на БНР, БНТ, Би Би Си - Лондон, Дойче веле - Кьолн, Радио “Свободна Европа” - Мюнхен и др.

НАШИЯТ ПРЕХОД 1989-2004. КРАЙ НА ХХ ИЛИ НАЧАЛО НА ХХI ВЕК?

Брой 11 Ноември 2004г.
Съзнателно провокирам с това “край….. или..… начало”. Невъзможно е да бъде едното или другото. По своя характер като социално явление преходът ни е обезателно и едното, и другото. Но за да си дадем сметка за обхвата и потенциала на този преход, условие е да разберем и оценим едното и другото. Защото преходът ни, осъществен в последното десетилетие и половина, е за нас едновременно край на ХХ и начало на ХХI век.

Нека видим, по-точно - спомним, как в рамките на нашия преход осъществихме раздялата си с ХХ век. И с лошото, но и с доброто, което ни бе донесъл, или бяхме постигнали. Раздялата, краят за нас на ХХ век, ние ги изтърпяхме. Тази раздяла, този край ни бяха наложени от обстоятелствата. Ние като общество не водихме битка на живот и смърт нито за да отхвърлим лошото от режима до 1989, нито за да запазим доброто, което имаше в онова време. Просто развитието у нас и главно развитието в света, ни изправи пред констатацията, че резервите и за добро, и за лошо на т.нар. социализъм в неговия живковистки или просъветски вариант са окончателно изчерпани. Нямахме нито воля, нито потенциал, за да опитваме да продължаваме по този път.

Затова началните години на прехода у нас бяха осъществени не толкова като социална или политическа битка, колкото като поредица от ритуали, организирани и в голяма степен дирижирани от политическата сила, властвала до ноември 1989...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови