Бисер Славков е преподавател по данъчен контрол в УНСС. През 1993-1997 г. е бил зам.-министър на финансите и началник на Главно управление на данъчната администрация. От 1999 г. е изпълнителен директор по финансовите въпроси на Холдинг кооперативен бизнес АД и управител на одиторска къща към холдинга. Член на УС на Централна кооперативна банка АД. През 1994-2002 г. е преподавател по финансов мениджмънт по програма на Университета “Темс Вали” - Лондон, в УНСС. Професор на Интернешънъл Юнивърсити - София.

БЮДЖЕТ 2005 - ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНАТА ТЕЖЕСТ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ОСТАВА НЕПРОМЕНЕНА

Брой 12 Декември 2004г.
При изходна база за Бюджет 2004 г., в който са заложени данъчни приходи в размер на 11 492.4 млн. лв., или 30.35% от БВП, частта на приходите от данък върху доходите на физическите лица е 1 150 млн. лв., съответно 3.04% от БВП. Ако прибавим и осигурителната тежест, включена в бюджетния показател Приходи за осигурителните фондове, възлизащи на 3 884 млн. лв., или 10.26% от БВП, се формира обща данъчно-осигурителна тежест с дял от 10.30% от БВП.

Данъчно-осигурителната тежест се явява обобщаващ показател за ефективното изземване от доходите на физическите лица, въз основа на която база следва да се преценява политиката на облагане на доходите.

Какво предлага Бюджет 2005 в това отношение?

В частта Данъчни ставки се намалява данъчната тежест по етажите на облагане с идеята при ниските доходи облекчението да бъде двойно, а при високите етажи - до една трета. Същевременно се увеличава необлагаемият минимум, като се запазва стъпката на завишението от 2001 г. насам.

Оценката на предлаганото изменение, което се представя от правителството като облекчено облагане на доходите, може да се направи реално само ако се вземе предвид общото влияние на данъка и личните вноски на лицата за осигурителните фондове. То показва по същество налаганата ефективна данъчно-осигурителна тежест.

От сравнението на данните за двете години проличава, че общата ефективна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор