УКРАИНСКИЯТ ВЪПРОС

Брой 12 Декември 2004г.
Историята и съвременността познават примери за съвместно съществуване в една държава на големи групи хора, обособени етнически, географски, културно, религиозно и езиково. Но историята и съвременността не познават подобни примери за групи, имащи различни жизнени преспективи и реализиращи различни геополитически проекти.

Едва ли гражданите на Европа (и България) биха могли да получат обективна представа за ставащото преди и след изборите за президент в Украйна. Просто телевизорите (и вестниците) са оцветени само в един цвят - оранжев. Камерите показват екзалтирани младежи от Лвов, добре облечени столичани, и красиви украинки - естествено в оранжево. Това определено е по-приятно за гледане от тълпите миньори, металурзи, докери и пенсионери. Затова и не ги показват. Все пак западният гражданин е естет. Не се превеждат и провокационните националистически призиви и антисемитските лозунги на “оранжевите” митинги. Отчита се толерантността и политическата коректност, на които е свикнал западният човек.

Тези две групи - показвани и не показвани - се оказват от двете страни на разделителна линия, преминаваща през днешна Украйна. Разделителна линия, прокарана от Мазепа и Богдан Хмелницки стотици години преди Самюел Хънтингтън да я посочи в “Сбълсъкът на цивилизациите”.

Изборите направиха политически видими съществуването на “две...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Tiho 2010-01-07 12:47
Здравей Валери, аз съм Тихомир Георгиев, състудент от МГУ. За мен е удоволствие да чета твоите статии. Ще ми бъде приятно да се чуем. Email:tihogeo@y ahoo.co.uk Ако ми пишеш ще си обменим и другите координати. Сърдечни поздрави.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор