ЛИСАБОНСКАТА СТРАТЕГИЯ - EДНО НОВО БЪДЕЩЕ ЗА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

Брой 12 Декември 2004г.
Европа и новият световен ред

От началото на 2000 година и на новото хилядолетие едно ново виждане за световния ред и за Европа получи развитие. То е свързано с ускорените процеси на глобализация, регионална интеграция, свободно движение на капитали и печалби. Все повече страни приемат либералния модел за икономическо развитие, приватизират се социални дейности, държавата се оттегля от активна социална политика и защита.

За да отговори на новите предизвикателства и да намери своето място, Европейският съюз лансира нова визия за общото бъдеще на общността в нейното разнообразие от държави и култури. На заседанието си в Лисабон, Португалия, в началото на 2000 година той предложи нова стратегия за икономиката на общността при запазване и по-нататъшно развитие на нейния социален модел. По същество това е стратегия за съчетаване на икономическото и социалното развитие. Тя отрежда нова роля на човешкия фактор в създаването на модерна, динамична, конкурентоспособна икономика, на икономика в полза на хората и тяхната социална сигурност.

Стратегията дава възможност да се намали разликата между бедни и богати: между европейската общност и най-богатите икономики в света, между страните в самата Европа, както и на разликите във всяка отделна страна.

Основните цели - динамичен икономически растеж, висока заетост и социална...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор