Две мнения за “Диалогът на цивилизациите”

На 5 октомври 2004 г. в зала 7 на НДК бе представена книгата на проф. Александър Лилов “Диалогът на цивилизациите - световният и българският преход”, съвместно издание на ИК “Захарий Стоянов” и Университетско издателство «Св. Климент Охридски».

Сп. «Ново време» предлага на читателите си две мнения за мащабното научно изследване на проф. Лилов.

ПОЛИТИКАТА И НАУКАТА В КНИГАТА НА АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ “ДИАЛОГЪТ НА ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ”

Брой 12 Декември 2004г.
Страхувам се, че ние, които сме приготвили монолози за “Диалогът на цивилизациите”, не ще успеем достатъчно добре да представим тази книга. Читателите, които вече са я прелиствали, знаят, че тя обхваща няколко десетки (близо 80) теми, 21 глави, обединени в 5 части и разпрострени върху 800 страници.

Но не със своя обем, а със съдържанието си “Диалогът на цивилизациите” би затруднил всеки коментатор. То включва най-важните проблеми на нашето социално-историческо време, които си остават, така да се каже, световно недоизбистрени. При това авторът ги третира новаторски и на много нива: глобално, регионално, национално...

“Многотемието” в представения труд обаче не е хаотично. То е споено от няколко свързани помежду си големи проблема, сред които Лилов по-специално откроява два, изразени в заглавието и подзаглавието - “Диалогът на цивилизациите” и общественоисторическия преход (световен и български).

Но читателят би могъл да намери и други интегрални характеристики на тази книга. Например, някой може да види в нея прекрасна илюстрация или убедителна реабилитация на политиката като стимул за развитието на обществознанието; хора с нагласа на историци навярно биха я охарактеризирали като продължение на започналото преди повече от 30 години изследване на постиндустриалното или постмодерното общество; съвременни идеолози биха я възприели...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор