Две мнения за “Диалогът на цивилизациите”

На 5 октомври 2004 г. в зала 7 на НДК бе представена книгата на проф. Александър Лилов “Диалогът на цивилизациите - световният и българският преход”, съвместно издание на ИК “Захарий Стоянов” и Университетско издателство «Св. Климент Охридски».

Сп. «Ново време» предлага на читателите си две мнения за мащабното научно изследване на проф. Лилов.

ТЕЗИ И АНТИТЕЗИ

Брой 12 Декември 2004г.
Някои критични бележки по книгата на Александър Лилов “Диалогът на цивилизациите”

“Диалогът на цивилизациите” е без съмнение крупно постижения на своя автор. То съдържа изключително богата информация. Авторът ни предлага задълбочени анализи, а в редица случаи стига и до респектиращи прозрения.

Сериозното отношение към автор като Ал. Лилов изисква обаче да се даде преди всичко критична оценка на труда му. Не всяко съчинение заслужава критичните ни усилия. Единствено съчинението на доказан учен би оправдало труда да бъде изучавано, при което обаче критичното отношение към него става безусловно задължително, доколкото тъкмо то е белег и за собствената ни сериозност.

Срещу застъпените от автора на “Диалогът на цивилизациите” позиции могат да се направят редица възражения. Каквито и да са, тези възражения не могат - нека подчертая това - да намалят научната стойност на обсъждания научен труд. Той освен всички други достойнства притежава първото и, според мен, най-значително достойнство на всяко действително научно съчинение – това, че събужда собствената ни теоретическа мисъл.

1. Възражения буди преди всичко постановката, която се съдържа още в самото заглавието на труда “Диалогът на цивилизациите”. Както разбираме, с този труд Ал. Лилов търси собствен отговор на въпросите, поставени от съчинението на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 SASHO RADEV 2006-04-01 19:48
Уважаеми другарю Вълканов! В т. 9 давате кратки бележки във формата на на реплики на застъпени от професор Александър Лилов тези. Ние, Алтерглобалисти те, се нуждаем и от разширяване на Вашите десет реплики.За нас, "трудовата интелигенция", всяко съвременно разсъждение е ценно, когато е синхронно с Научния комунизам. Не веднъж съм провокиран от "социалисти " по трудът на професор Александър Лилов. Отговарям, че съм го чел, но стойностнао мога да беседвам с хора, които са чели "Тезите и Антитезите" по този труд на професор Велко Вълканов. Те даже и не били чували за тях!?! Какво огромно разминаване? Тези, които гласуваха на Президентски избори 92, днес не са чували за "Тезите и Антитезите" на техния другар Вълканов!?! Кой от нас продължава да бъде достоен Българин е въпросът! САШО РАДЕВ - БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛЕН ФОРУМ
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови