63-те ДНИ НА ВАРШАВА

Брой 12 Декември 2004г.
Кой носи отговорността за провала на Варшавското въстание, започнало на 1 август 1944 г. и завършило на 2 октомври 1944 г. в кръв и развалини?

Въстаниците.
Членовете на Вътрешната полска армия (АК) във Варшава са приблизително 40 000. Няколко прокомунистически, социалистически и крайно десни групи се присъединяват към тях.
Шефът на въстанието.
Генерал Тадеуш Коморовски, наричан Бур, командващ Вътрешната армия, със съгласието на правителството в изгнание, се надява, че на 1 август 1944 г. партизаните могат да установят контрол върху столицата преди идването на Съветската армия. Неговата недалновидност е в подценяване на силата на германската армия и нейната воля да задържи града.
Немските танкове.
В началото на август германците разполагат с 16 000 войници, подкрепени допълнително от още 25 000. Те имат на разположение артилерия, танкове и самолети. Извоювали вече победа в танковата битка на 29-31 юли срещу съветските части, в началото на август те са способни да организират мощна контраофанзива.Моят приятел Жорж Брам обичаше да ме дразни, започвайки дискусия за атаката на полската кавалерия на Наполеон I, която на 30 ноември 1808 г. превзе с щурм клисурата на Сомосиера (1430 м), считана за недостъпна, отваряйки по този начин за френската армия пътя към Мадрид. Брам твърдеше, че Наполеон тогава е казал: “Моите поляци са пияни!”.В...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор