Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос не возкресе", на редица статии в периодичния печат.

СТАРИЦАТА И ХАМБУРГЕРЪТ

Брой 1 Януари 2005г.

Снимката на корицата не е колаж. Направена е на софийска улица в навечерието на Коледа. Но би могла да се случи във всеки български град и по всяко време на модерния напоследък спор “Преходът свърши ли?”
Старицата и хамбургерът. Два свята, които съществуват един до друг, един в друг, но не се познават. Светът на пазара, на изобилието, на потребителската агресивност и светът на мизерията, на ежедневното полуоцеляване.
Как общуват тези два свята? По Коледа хамбургерът хвърля трохи на старицата, за да подреди празнично витрината на своята съвест. Старицата, от своя страна, протяга ръка от Коледа до Коледа, защото Коледата е миг, а годината - вечност.

Спорът между политолози и социолози дали е свършил българският преход, всъщност не е спор. Защото в понятието “преход” се влага различно съдържание. Преход от какво към какво? Към каква цел? Това от своя страна формулира различни критерии.
Ако дефинираме различните общества чрез разликата във формата на собственост, краят на българския преход не може да бъде оспорен

Днес у нас частната собственост е преобладаваща и тя формира по-голямата част от вътрешния брутен продукт. Тоталната държавна собственост, задаваща икономическата логика на общественото битие, е безвъзвратно в миналото. Пазарът, въпреки всичките му нашенски изкривявания в сравнение с класиката в жанра,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор