Професор, доктор на историческите науки. От 1992 до 1999 г. е главен редактор на сп. “Военно-исторически сборник”. От 1999 г. преподава политология в УНСС, София. Автор на 12 монографии, 80 научноизследователски студии и статии и над 250 популярни публикации. През 1988 г. спечелва стипендия на американската фондация “Фулбрайт” и специализира в Станфордския университет в Калифорния. През 1990, 1995 и 2001 г. работи по различни научни проекти в САЩ.

ЕНТРОПИЯТА В ДЯСНОТО ПОЛИТИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО ПРИ УСЛОВИЯТА НА ОБХВАНАЛАТА ГО КРИЗА

Брой 1 Януари 2005г.
Съвременната българска десница измина кратък, но драматичен политически път. Подарената й възможност за легална изява в обществения живот на нацията през 1989 г. е последвана от десетилетие на периодични кризисни припламвания (1992, 1999 и др.), за да се стигне в началото на ХХI век до една всеобхватна разруха. През 2001-2003 г. този процес финишира с подмяна на идеологията на СДС, с организационен разпад и деградация на ценности в дясната политическа култура. Това са все признаци, които свидетелстват за поредната проява на Закона за периодичното изчерпване на българската десница, за който вече се писа в научната литература. Така че периодът 2003-2004 г. най-общо е време на опити вдясно за някакво политическо творчество, при условията на всеобхватна криза на модерното дясно в България. Като фаза от развитието на българската десница днес, в случая става дума за ново и съвършено различно състояние на един от основните фактори на националния ни демократичен политически процес.

Ситуацията вдясно засега е коренно различна от положението там през предшестващата я епоха, поне на относително монолитно дясно политическо действие. Такова, каквото го познаваме от времето непосредствено след промените през 1989 година. А доколко на българската обществена сцена са налице опити за дясно политическо творчество и при условия на всеобхватна криза, то очевидно пред нас е един...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови