Завършил е Техническия университет в Пловдив, паралелно е специализирал икономика. Неговата сфера на интереси са икономическата психология, психологията в икономиката, ергономиката и организацията на труда. Има частен бизнес.

ХУМАННАТА ИКОНОМИКА ИЛИ ИРАЦИОНАЛНОСТТА - ТАКАВА, КАКВАТО Е

Брой 1 Януари 2005г.
Икономистите започват постепенно да отстъпват от предположението за рационално поведение на хората, приемайки ни такива, каквито сме в действителност - противоречиви, неуверени и спонтанни.

Въпросът за това, доколко за икономистите е познато понятието “човечност”, може да се стори безсмислен за болшинството мъже на науката, но така или иначе той се задава от много непосветени в икономическата теория хора. В традиционните представи на икономистите човекът повече напомня на робот - той е напълно подчинен на логиката, изцяло отдаден на достигането на поставената цел и свободен от дестабилизиращото влияние на чувствата или на ирационалното поведение. Въпреки че в реалния живот действително съществуват хора с подобен начин на мислене, няма смисъл да забравяме за това, че в поведението на мнозинството от нас има много повече неопределеност и склонност да грешим. Сега постепенно започват да осъзнават този факт и самите икономисти, и там, където се творят тайнствата на икономическата теория, започва бавничко да се усеща човешкият дух.

Сред най-младите и амбициозни икономисти става даже модно използването на примери от психологията и дори биологията, за да обяснят такива неща като икономическия аспект на наркотичната зависимост, поведението на водачите на нюйоркските таксита и други модели на поведение, които изглеждат съвсем нелогични....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор