Родена е на 20.02.1977 г. в София. Бакалавър по международни отношения (1999 г.) и магистър по право (2000 г.). Разработва докторат към Института по Балканистика при БАН на тема: “Външнополитическата доктрина на САЩ в региона на Югоизточна Европа след края на студената война (1989 - 2003)”. Владее английски, италиански, испански, немски, френски и руски език.

ЦИВИЛИЗАЦИОННИ МОДЕЛИ НА ТРАНСФОРМАЦИЯ: ТУРЦИЯ, САЩ И ИРАК

Брой 1 Януари 2005г.
“Няма да останем и минута повече в Ирак от необходимото.
Ние сме освободители, а не окупатори.”

Колин Пауъл, държавен секретар на САЩ
на пресконференция в Багдад, 14 септември 2003 г.


Ескалацията на конфликта в Ирак през пролетта на 2004 г. налага изследването на паралела между три ключови играчи в разиграването на иракския сценарий. САЩ като ключов играч; Турция като посредник (гранична страна и първичен цивилизационен медиатор); Ирак като страна - обект на въздействие и вторичен фактор.

Всеки един от тези три фактора следва да бъде разгледан поотделно, тъй като формират определени цивилизационни модели в епохата след края на студената война.

С навлизането на иракската криза в нова фаза през април 2004 г. формирането на външнополитичското поведение на Турция придобива нови елементи. Турският модел съдържа определени характеристики, които го правят уникален и своеобразен. Комплексната цивилизационна идентичност или понятието “страна на разлома” не е ново в турската история.

Трудността Турция да бъде описана като специфичен географски регион или цивилизация, произтича от факта, че тя винаги е била гранична страна, която не се вписва в нито една от ясните географски категории на западните изследователи. Страната простира географските си и културни граници между Европа и Азия, без да принадлежи...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови