НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ В ГЛОБАЛИЗИРАЩИЯ СЕ СВЯТ - МИТОВЕ И РЕАЛНОСТ

Ноември 2004г. Извънреден брой
Ще започна с една констатация: България се намира в информационна изолация. Това става благодарение на всеобщата и добре организирана цензура, наричана миловидно “редакционна политика”. Последи-ците са, че страната и всички ние се озоваваме извън световните процеси, извън световната история. Не знаем не само какво става в собствената ни страна, но и в Европа, и в света. Създадена е “парникова обстановка” и тя е питателната среда за възник-ването на съвременните митове. Ще посоча някои от тях: мита за НАТО, за ЕС, за глобализацията, за единна Европа и за европейската нация, за тероризма, за “добрите” и за “лошите”, за информационната епоха, за демокрацията и тоталитаризма, за корупцията, за края на историята и за сблъсъка между цивилизациите.

С две думи не могат да се изложат причините за “парниковата обстановка”, но държа да посоча две от тях: сбърканите национални приоритети и стеснения стратегически хоризонт, ограничен в периода 2004 - 2007 г. Високопарно наречената “българска класа” не успя да проумее и овладее политическите процеси, преди всичко в тяхната интелектуална съставност, поради което не знае какво ще прави България в НАТО и в ЕС, и няма понятие какво чака България след НАТО и след ЕС.

Затова не мога да отдам предпочитание на нито една парламентарно представена политическа партия: БСП и СДС не са наясно с идентичността си...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор