ТЕРОРИЗМЪТ В ГЛОБАЛЕН МАЩАБ И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

Ноември 2004г. Извънреден брой
След терористичния акт в Ню Йорк светът вече не е същият. Тероризмът се развихря в световен мащаб и става най-новата и най-голямата глобална заплаха за човечеството. А след Мадрид - 2004 вече са налице нови предизвикателства и опасни перспективи и за нашата национална сигурност.

Определено вече трябва да се говори за глобален тероризъм, както и за евентуалните негови последствия за България. Нека си зададем и въпроса “готова ли е държавата да посрещне едно такова тревожно предизвикателство”?

Тероризмът е безименен, живее в нелегалност и е почти невъзможно да се определят обектите, които ще атакува. Затова борбата с тероризма не може да се води с традиционни средства и от случайни хора. Как е по света и как е у нас?

Войните са сблъсък на психологии. В пълна сила това важи и за терористичните войни. Тези, които са тръгнали да вършат чудовищните си злодеяния, също са хора - те имат своите силни и слаби страни. Заплахата от тероризъм шета по целия свят.

Науката е длъжна спешно да изучи терористите, били те единични случаи, било цели групи и организации, та чак до властимащите в някои региони с ранг на държавна политика. Като цяло терористите са си чисти престъпници - убийци, като тук се вместват и мазохистите-камикадзета.

Движещият мотив при терористите е ирационалното чувство за вина и влечение към страданието.

Телевизиите,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор