ПРОБЛЕМИТЕ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА И СВЕТОВНИЯТ ТЕРОРИЗЪМ

Ноември 2004г. Извънреден брой
В моето изказване ще засегна някои основи на насилието и оттам и основи на тероризма и връзката между глобализацията в днешния й вид и модел, която се провежда, и тероризма.

Само преди няколко години ни обещаха, че корпоративната глобализация, защото тя в момента е такава, ще доведе до ерата на просперитета и мира за всички нас. Резултатът е един свят, хвърлен в непредсказуема несигурност и насилие. Според професор Вандана Шива цивилизацията днес е основана на различия, мутира в монокултурно пространство. Между другото, и тезата на Хънтингтън за война между цивилизациите е удобно представяне на сегашното положение с цел оправдаване на действията и на модела на глобализация, който се осъществява. В момента някои се опитват не да представят нещата като война между цивилизациите, а да наложат едно културно пространство с неговите норми на други културни пространства.

Три основни форми на насилие променят сега света според професор Шива: насилието на глобализацията, насилието на войната против тероризма и насилието, произтичащо от политици, ограничени и с фундаменталистична природа. По този начин фундаментализмът и тероризмът стават обратна страна на глобализацията.

Глобализацията също е икономически тероризъм. Глобализацията като форма на принудителни правила и норми на търговия и либерализация на търговски отношения...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор