НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ В КОНТЕКСТА НА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ НАТО И ЕС

Ноември 2004г. Извънреден брой
Свидетели сме на огромни съществени промени в глобален мащаб. Междудържавните противоречия трайно са изместени от междуетническите и междурелигиозните. Преселението на компактни групи хора от една точка на света в друга е реален факт. В резултат са налице и опитите за притискане на по-развития и цивилизован свят от по-изостаналия. Например ултиматумът, отправен към Франция, за промяна на новоприет закон относно носене на явни религиозни атрибути в светските училища или атентатите преди това в Мадрид, които не само повлияха пряко на изборните резултати, но и принудиха Испания да излезе от антитерористичната коалиция в Ирак!

Опитите за изнудване на цивилизования свят, към който и България принадлежи, се извършват чрез тероризъм, износ на насилие и тотална престъпност, трафик на наркотици и проститутки и опити за използване на химическо и биологическо оръжие.

Последните терористични атаки в цял свят - поредицата от взривове и атентати в Ирак, взимането и обезглавяването на заложници, перманентните кървави атентати в Израел, терористичната война в Русия, говорят за единен фронт на ислямския тероризъм!

За съжаление, основните тези за насоките на развитие на глобалната политика, формулирани от проф. Самуел Хънтингтън в книгата му “Сблъсък на цивилизациите и преобразуването на световния ред” (1966 г., бълг. превод 1999 г.), са на път...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор