НАЦИОНАЛНАТА ГВАРДИЯ -ЛИПСВАЩОТО ЗВЕНО В СИСТЕМАТА ЗА ВОЕННА СИГУРНОСТ

Ноември 2004г. Извънреден брой
За мен е голяма чест и удоволствие да присъствам тук не толкова като служител на МО, а като гражданин и автор на идеята за изграждане на съвременна Национална гвардия в Република България. Убеден съм, че дефицитът на сигурност обхваща не само сферата на дейност на МВР, но тепърва, въпреки членството ни в НАТО, ще се чувства и по отношение на чисто военните му аспекти.

Когато през 1993 г. за пръв път посредством централния печат лансирах идеята си за изграждане на Национална гвардия (НГ) в България, числеността на Българската армия (БА) още не беше паднала под 100 хиляди души. Днес, когато се взема решение 45-хилядният й мирновременен състав да се трансформира до 39 хиляди, следва да се предприемат незабавни стъпки за многостепенно структуриране, подготовка и използване на Резерва на Българската армия. Във всички развити страни по света последната степен на армейския мобилизационен резерв се нарича Национална гвардия.

Постигнатото пълноправно членство на Република България в НАТО и динамично променящата се среда на сигурност на Балканите, в Европа и света, както и продължаващата реформа в БА, налагат нови подходи в отбранителната политика и строителство. Традиционните задачи, възложени на БА по силата на конституционните текстове, непрекъснато се разширяват в контекста на новите заплахи и съюзническите ангажименти за участие в мисии извън...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови