РОЛЯТА И МЯСТОТО НА КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕТО В БОРБАТА С ТРАНСГРАНИЧНАТА ПРЕСТЪПНОСТ

Ноември 2004г. Извънреден брой
Основните принципи и задачи за разрешаване пред контраразузнаването са насочени към противодействие на опитите на ЧСС (чуждите специални служби) да проникват агентурно във всички сектори на политическия и икономическия живот, включително и в органите на Националната служба “Сигурност” (НСС) и други специални служби, както и да черпят класифицирана информация с оглед решаване на техните специфични користни цели, с което застрашават сигурността на Република България.

Имайки предвид това, пред контраразузнаването на сегашния етап застават и нови предизвикателства, породени от следните обстоятелства:
1. Терористичните актове от 11 септември 2001 г. и последвалите ги терористични актове в световен мащаб.
2. Република България се явява външна граница на Шенген - отпадна ограничението във визовия режим за пътуване на български граждани.
3. Приемането на Република България за член на НАТО.
4. Предстоящото приемане на Република България за член на ЕС.

С оглед на съответстващото противодействие и овладяване на протичащите процеси в съзвучие с целите и задачите на контраразузнаването заедно с проявата на съответната политическа воля и съдействие от страна на изпълнителната и законодателната власт е необходимо да бъдат предприети мерки по ресурсното и кадровото обезпечение. Необходимо е още коригиране структурата на Националната...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор