РЕФОРМИРАНЕТО НА СПЕЦИАЛНИТЕ СЛУЖБИ

Ноември 2004г. Извънреден брой
Всички знаем, че сигурността на страната се изгражда на базата на национална, регионална и вътрешна политика. Че е насочена единствено и изцяло в интерес на гражданите. Но основните елементи на сигурността са специалните служби. Бих искал да се спра по-специално на това, защото реформирането на специалните служби е част от цялостната реформа на системата за национална сигурност, а това е неотложна държавна задача.

Първо. Република България вече е пълноправен член на НАТО и кандидат за Европейския съюз. По този начин тя навлиза решително в етапа на утвърждаване на нова колективна система за сигурност. И спецслужбите трябва изпреварващо да долавят най-новите предизвикателства и всички опасности, пречещи за намиране на верните решения в държавната политика.

Второ. Спецслужбите, реформирайки се, трябва да изпълняват нови основни задачи, свързани с членството ни в НАТО и предстоящото в Европейския съюз. Говорим за професионално взаимодействие със сродни европейски и световни служби, за отстояване и гарантиране на национални интереси. Спецслужбите трябва да могат да долавят чужди намерения и опити за извъндоговорено ограничаване на националния суверенитет, както и стратегически да работят по един феномен - национална организирана престъпност.

Трето. Трябва да се отчитат съответните тенденции за увеличаване рисковете и заплахите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор