ТЕРОРИЗМЪТ - ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКА

Ноември 2004г. Извънреден брой
В края на ХХ и началото на ХХI век в обществено-политическото пространство все по-остро се проявява едно явление, което влиза в противоречие с обективните потребности на времето, получавайки застрашителни размери, превръщайки се в първостепенен световен проблем. Това явление е тероризмът. Той променя своите форми, придобива все по-опасен характер за хората и обществените отношения, обхваща все повече страни и континенти, създава нови заплахи за националната сигурност и политическата стабилност на държавите и международните отношения. Тези безпрецедентни събития изправят човечеството пред нови исторически реалности.

В политически план най-съществените промени са завършването на “студената война”, краят на двуполюсното разделение, ускореният процес на обединяване на Европа, формирането на нови принципи на международните отношения.

Събитията от 11 септември 2001 г. и последвалите събития са причина негласно да бъде обявена новата световна война - “войната срещу тероризма”. Тя придобива все по-глобален характер, което от своя страна изисква внимателно осмисляне и прецизиране на тероризма като понятие от правна и ценностна гледна точка, и най-вече от гледна точка на причинно-следствените връзки, които го предизвикват. Тоест той първо трябва да се преформулира и чак тогава да се премине към глобални противодействия.

Интересът...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор