НЕОБХОДИМ Е НОВ ЗАКОН ЗА ГРАНИЧНАТА ОХРАНА

Ноември 2004г. Извънреден брой
Национална служба “Гранична полиция” (НСГП) е създадена в края на 1997 г. Тя е специализирана охранителна и оперативно-издирвателна полицейска служба на МВР за охрана на държавната граница и контрол по спазване на граничния режим. Служба “Гранична полиция” осъществява функциите си в граничната зона, зоните на граничните контролно-пропускателни пунктове, международните летища и пристанища, вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона, континенталния шелф, българската част на река Дунав, другите гранични реки и водоеми.

В изпълнение на задачите си служба “Гранична полиция” изпълнява функции, които са описани в глава IХ, чл. 94-103 на ЗМВР.

През последните години са осъществени конкретни мерки за привеждане на националното ни законодателство в съответствие със стандартите на Европейския съюз и редица практически мерки, които да гарантират неговото адекватно прилагане. България е съгласувала визовата си политика с регламент 2317 от 1995 г. на Европейския съюз, определящ третите страни, чиито граждани трябва да притежават визи при пресичане на външните граници на страните-членки. Премахнато е изискването за визи на гражданите на Европейския съюз. Общо 62 страни се определят като рискови с оглед на нелегалната миграция. Негативният визов списък на Република България е почти изцяло хармонизиран с Шенгенския визов списък....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор