Роден през 1969 г. в София. Завършил е международно право в Лайпциг, има следдипломна квалификация във Виена и Хановер, специализация в областта на търговското право. Защитава докторат по право към Хановерския университет. Издава в Германия две книги в областта на корпоративното право. Автор на поредица от статии в немските списания “Икономика и право в Източна Европа”, “Източноевпропейско право” и “Годишник на източното право”. Работи като юрист на свободна практика в Хановер.

“МОРАЛЪТ” НА СВЕТОВНИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ ЕЛИТ

Брой 2 Февруари 2005г.
През последните десетилетия се констатира промяна в средствата, с които световните хегемони преследват своите цели.

Военната сила отстъпва място на методи, основани на манипулация на общественото мнение, съчетани с икономическа принуда и купуване на управляващите политически елити по света. Оръдия на тази стратегия са всемогъщите корпоративни медии в сътрудничество с институциите на икономическия кръг около клуба Г-7 - Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка (СБ) и Световната търговска организация (СТО). Намеренията, които те преследват, обикновено са завоалирани с толкова благозвучна фразеология и подвеждаща аргументация, че разкриването им е невъзможно без анализ на фактите.

Проектът за въвеждане на нов икономически ред, лансиран преди 15 години, чиято същност е в идеята за отваряне на всички национални пазари за свободен трансфер на стоки и капитал, е от особено значение за съдбата на света. И за неопитния наблюдател е ясно, че основната цел на тази мегаидея е капиталовата и пазарната експанзия на развитите индустриални държави. Поднесена в тази користна формулировка, тя няма големи шансове да бъде приета от международната общност. Затова нейните автори са се погрижили да я маскират като глобален икономически проект, в рамките на който всеки участник ще намери националния си интерес. Основните им аргументи са: обещание...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 krasimir_lazarov12 2010-11-07 15:58
Най - напредналите страни в света са САЩ и Великобритания. те владеят света, те го ръководят, те са спечелили битките за световно господство. И светът е такъв както те искат да бъде. Но ако битката беше спечелена от Русия или Германия, или от Австро унгария, или Испания, или Япония? Какъв щеше да е светът? Замислял ли се е някой за това. Или ако битката беше спечелена от България?. Та българите дори не са империя. Те се мъчат да направят другите народи българи, ако не, то са ги избивали, както французите се мъчат да направят другите народи французи. Може би авторът и авторите на това списание искат войната да се спечели от руснаците? Но те искат всички други народи да са руснаци или съветски граждани.Знаем, че руснаците нямат граница на тяхна национална държава. Където стъпят, всичко става руско. Докато англичани и американци гледат интересите на всички и слагат своите интереси малко над интересите на другите държави, така, че и те да са добре, но и другите да са сравнително добре, и да се живее в мир. Нека да ги виждаме тези неща и да търсим верни решения за бъдещето.
Цитиране
 
 
0 #1 savremennik 2007-07-28 15:15
Може би повече трябва да се изясняват принципите на алтерглобализац ията и притискане на спекулативния корпоративен капитал.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор