Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос не возкресе", на редица статии в периодичния печат.

НАШЕТО ЛЯВО В СВЕТОВНИЯ КОНТЕКСТ

Брой 3 Март 2005г.

Сигурно читателят ще се учуди на теоретичния ми ентусиазъм да кажа още няколко думи за проекта за Политически манифест на “Нова левица” (Виж дискусията, публикувана в бр 11, 2004 г.). Това не е защото не признавам колко вълнуваща е смяната на министри или колко необходимо е да се разработват управленски проекти.

Този ентусиазъм произтича от друго. Убеден съм, че най-абстрактните документи на една политическа формация са най-добрият, макар и скрит, лакмус за нейната искреност, кондиция и адекватност.

В една конкретна политическа оценка може да се сбърка поради прибързаност, недостатъчна информираност или недостатъчна интелигентност. В един управленски проект могат да се прокраднат утопични постановки поради неизличимото изкушение да се харесаш на избирателя повече от необходимото за спечелване на доверие. И в двата случая общественото или партийното мнение те притискат да говориш. Една сериозна партия не може да мълчи, когато управляващите направят рокади в кабинета си; не може да мълчи по въпроса как ще се справя със здравеопазването например, когато е изсипвала години наред убийствени критики към властимащите по този повод.

При програмните документи е друго. Особено когато не сменяш своята идентичност (например от комунис-тическа в социалдемократическа). При тях няма външен натиск, защото няма “злоба на деня”....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #3 krasimir_lazarov12 2009-08-25 10:03
Искам да пиша за "скъсяванет о на дистанцията между бедни и богати". Това е абсолютна глупост писана от Маркс. Богатите са общественици де факто, макар че де юре са частници. Частната собственост е противоречива. Хем частна , хем обществена. И колкото повече богатства има в капиталиста, толкова обществото е по богато. С частния характер на собственоста се принуждават наемните работници да работят. Но колкото повече капиталистът "върти" капитала или го вкарва в кръгооборот, толкова повече капиталистът работи за обществото.Затова увеличаването на богатствата на капиталистите увеличава богатството на обществото.Важно е капиталистите да се конкурират на пазарите.
Цитиране
 
 
0 #2 savremennik 2006-07-24 07:23
Бернщайн се нуждае ог съвременна корекция!
Цитиране
 
 
-1 #1 Nikola Cholakov 2006-05-29 14:37
Социален императив на глобализацията е да се принуди глобалния капитал да осигури исконните права на човека: социална и финансова защита на образованието, здравеопазванет о и сигурността на хората!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор