Доц. д-р, преподава история на философията в СУ “Св. Климент Охридски”. Ръководител на магистърска програма “Съвременна философия”, в рамките на която чете лекционните курсове “Марксизъм и неомарксизъм” и “Съвременни стратегии на социално-политическия анализ”. Изследователските му интереси са съсредоточени в областта на философия на историята и философия на културата. Сред последните му публикации са монографиите “Носталгия по онтология” и “Поетика на желанието”.

КЪМ КРИТИКАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МАНИФЕСТ НА НОВАТА ЛЕВИЦА

Брой 3 Март 2005г.
Дадени сме на своето време и това е общо споделяна съдба. Да си навреме в своето време, да си своевременен, т.е. действителен съ-временник, чийто избор е надеждата, може да промени, дори да отмени тази съдбовност.

Прочетох текста на този “манифест” и невъобразимото му “сладкодумие” неудържимо предизвика следващата реакция. Кой, кои и защо са писали този текст? Съзнавали ли са какво са мислили и какво са написали? Подобна без-и/или-отговорност на партия, застанала зад този, макар и да речем, чернови текст (предполагам и се надявам той да е такъв) е просто непростима.

Казват проект. Този проект трябва да издава най-доброто, на което “проектантът” е способен и може да предложи.

Какво ни предлагат тук? Възможни епитети към “етикети”, с други думи, само граматика, чиято единствена грижа в случая е да е спазена звучната реторичност на слога.

Живеели сме във време на радикални промени, но нищо за конкретната “основа”, в която те се извършват. Сякаш няма значение, че те могат, а и често се отразяват твърде локално, т.е. твърде болезнено на общества в преход, които не са намерили подходящите икономически, социални и културни “филтри”, за да ги преобразуват.

Следва възхитеното самолюбуване от “висотата” на следното теоретично прозрение. “Неговата сърцевина (на времето, б.м., представете си!) е преходът от индустриалната...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови