Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос не возкресе", на редица статии в периодичния печат.

“ПАЗАРНО СТОПАНСТВО - ДА, ПАЗАРНО ОБЩЕСТВО - НЕ!"

Брой 4 Април 2005 г.

Крилатата фраза на Лионел Жоспен “Пазарно стопанство - да, пазарно общество - не!” решава по един кратък, елегантен и ефектен начин спора в левицата “за” и “против” пазара. Като изключим крайните проявления на лявото, което отрича частната собственост и формулира борба за нейното унищожаване, целият спектър на левицата приема за вярна формулировката. Лесното приключва дотук.
Трудното започва в момента, в който се опитаме да очертаем

поведенческото разнообразие на борбата за непазарно общество

Най-очевидни и класически са примерите с достъпността на образованието и здравеопазването. Ако човек може да се учи и лекува независимо от своето материално състояние, значи обществото е извадило от хватката на пазара тези потребности. Неслучайно в социално-икономическата програма на БСП този въпрос заема подчертано важно място. Дали и доколко е възможно да бъдат осигурени средства за такова непазарно отношение на обществото към гражданите е друг въпрос, който не бих се наел да обсъждам.

По-малко очевидни са примерите, свързани със защитата на обществения характер на редица жизненоважни услуги. Под последното разбирам услуги, от които човек не може да се лиши, независимо от своите доходи - например ползването на електричество и вода.

МВФ и СБ ни наложиха тотална приватизация, включително...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор