Панко Анчев е литературен критик и историк на българската литература. Интересите му са насочени към социалнополитическите идеи в литературата от Възраждането до наши дни. Автор е на книгите “Творци и слово”, “Човекът в словото” и “Съвестта на думите”, както и на много студии, статии и рецензии.

ОЩЕ ЗА СОЦИАЛНАТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА СОЦИАЛИЗМА

Брой 4 Април 2005 г.
Враждебната на социализма пропаганда, намерила свободно проявление в България след 1989 г., определя социалистическото общество като тоталитарно, а социализма - като тоталитарна идеология и практика. Така тя му приписва криминален характер, осъжда го като историческо явление и го отрича напълно като възможност за обществено устройство в бъдеще. Такава сурова присъда може да се издава само от пропагандни подбуди, но тя не може да бъде научно мотивирана, ако не се основава на проникновен анализ на същността на социализма, на причините за неговата поява, а и тези на неговото поражение.

Социалистическата революция реши проблемите за властта, собствеността и ликвидацията на буржоазията като класа. Тя премахна дълбоки социално-политически противоречия, съществуващи в буржоазното общество от Ренесанса до наши дни. Но ликвидирането на антагонизма между буржоазията и пролетариата чрез унищожаване на буржоазията като класа не премахна конфликтите в социалистическото общество, нито пък го консолидира достатъчно, за да бъде то способно да преодолява идващите отвън и отвътре заплахи за неговото съществуване. По своята същност социалистическата икономика е стоково-парична, колкото и да се пренебрегват законите на стоково-паричното обращение. Такъв тип икономика не може да поддържа, а и самата тя да произведе безкласово общество или социален организъм,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови