Добромир Гущеров е роден е през 1962 г. в с. Енина, Старозагорско. Завършва ВИИ “Карл Маркс”, специалност “Политикономия”. През 2003 г. завършва семестриално право в Юридическия факултет към УНСС. От 1989 г. е управител и собственик на “Експерт-Гущеров Консулт”, а сега “Орел-Г-холдинг” АД. През 1989 г. създава Българския съюз на частните предприемачи “Възраждане”. От 1993 г. е председател на Съвета на директорите на “Орел-Г-холдинг” АД - финансова група, която включва ЗК “Орел” АД, ЖЗК “Орел-Живот” АД, ЗОК “Закрила”, ПОК “Съгласие” АД, “Орел-Инвест-холдинг” АД.

Настоящата публикация представя философията на подхода в Средносрочна стратегия за инвестиционен икономически растеж, разработена от проф. Стоядин Савов, Добромир Гущеров и колектив. Документът ще бъде предложен на обществено обсъждане в хода на предстоящата кампания за “Парламентарни избори - 2005”.

СРЕДНОСРОЧНА СТРАТЕГИЯ ЗА ИНВЕСТИЦИОНЕН ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ

Брой 4 Април 2005 г.
Задачата на тази разработка е да идентифицира проблемите в българската икономика, да оцени тенденциите в нейното развитие и на базата на това да предложи подходящи управленски технологии за неутрализиране на негативните процеси и стимулиране на благоприятните. Много е важно при това да бъде откроен основният проблем, в който рефлектират останалите.

Неперспективно е обаче да се мисли, че всеки отделен проблем може да бъде решен сам за себе си. Каквито и мерки и ресурси да се използват, появяват се първични и вторични ефекти, някои от които могат да неутрализират първоначално достигнатите положителни резултати. Игнорирането на сложната верига от вторични ефекти е основен недостатък на много от управленските решения в икономиката.

Множеството причинно-следствени връзки са добре изследвани в макроикономическите модели и конкретните им параметри в българската икономика. Но много от предлаганите решения са продукт на едностранното тълкуване на тези връзки само като причина или само като следствие. В действителност, от различни позиции, едни и същи решения могат да се проявяват като следствие, но за други процеси и явления да бъдат причина. Всеки управленски проект трябва да отчита тази обратимост и да третира съответното решение като резултат от настъпили събития, но и като провокиращ появата на множество други характеристики...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови