Костадин Даскалов е преподавател в УХТ - Пловдив. Публикувал е в “Икономически живот”,“Делова седмица”, сп. “Финанси”, сп. “Банки, инвестиции, пари”, сп. “Финансово-данъчен контрол”, сп. “Лидер днес; сп. “Икономика”.

БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА В ОГЛЕДАЛОТО НА СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ

Брой 4 Април 2005 г.
От 2000 година насам България изпреварва редица страни, членки на ЕС-15, по темпове на икономически растеж. По предварителни данни ръстът за 2004 г. е над 5.4 на сто, което означава нов връх за икономиката от началото на прехода. Ако се вземат под внимание обаче ниската база и нивото на икономиката ни, едва ли този ръст може да се приеме като особено голямо постижение.

За същия период Естония бележи годишен икономически ръст над 6 на сто; Литва - над 7 на сто, а Латвия - над 8 на сто. И тъй като те са сравнително малки икономики, за които растежът за определен период от време може да се приеме като нормално явление, то икономиката на Русия, а в още по-голяма степен тази на Китай с около 9 на сто ръст, вече е нещо впечатляващо, при това за продължителен период от време.

Ето защо за българската икономика наистина ще е нужен темп на растеж от порядъка на 6-8 на сто средногодишно за по-бързо приобщаване към семейството на страните от Европейската общност.

Един от основните фактори и гръбнак на растежа е безспорно крайното потребление и по-конкретно индивидуалното потребление. То дава представа до голяма степен и за това как се усеща растежът от по-широките слоеве на населението. Ако се съди по този показател, 2000 година безспорно е по-добрата, с ръст от 8.8 на сто при 4.1 на сто за 2004 г. За Естония ръстът е около 6 на сто; за Латвия около 9, а за Литва над 10 на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор