НОВОТО ЛИЦЕ НА АНТИВОЕННИЯ ПРОТЕСТ В САЩ

Брой 4 Април 2005 г.
Един неделен следобед през февруари млад мъж направи изявление в стая, пълна с 400 антивоенни активисти, събрали се в Сейнт Луис, за да изготвят стратегия за това как да се сложи край на войната в Ирак. “Аз вероятно съм най-опитният активист в моята организация, а съм активист от една година, заяви 25-годишният Майкъл Хофман, ето защо имаме нужда от вашата помощ с логистиката.” В замяна той обеща, че неговата група ще служи като щит. “Когато има масови протести, ние ще бъдем отпред. Ние ще кажем, че вие правите всичко по силите си да подкрепите войниците, като искате тази война да приключи, и то да приключи сега, за да могат войниците да се върнат по домовете си и някой да се погрижи за тях, когато се завърнат.”

Речта му е кратка, но една от малкото, предизвикали възклицания, аплодисменти и овации и вдигнали на крака тълпата от делегати на “Обединени за мир и справедливост” - национална коалиция, включваща над 1000 антивоенни групи. Когато слиза от подиума и започва да си проправя път през тълпата, той изглежда изненадан от реакциите на хората - изненадан, че се е озовал в ролята на противник на войната.

До лятото на 2003 г. Майкъл Хофман е американски морски пехотинец от Десети полк. Хофман, който казва, че още от началото е вярвал, че тази война е за петрол, е критикуван, че е напуснал армията, преди неговата част да пристигне в Кувейт през февруари 2003...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор