ПСИХИАТРИЧЕН ОЧЕРК ОТ ИРАК

Брой 4 Април 2005 г.
Докато насилието в Ирак продължава, броят на хората, травматизирани от конфликта, нараства. Въпреки това достъпът им до психиатрично лечение е малък или никакъв. А където го има, може да е ужасяващо грубо.Хафид ал Куадхи е едно от най-опасните места в нов Багдад. Гангстери, бордеи и купища боклук изпълват неговия мрак, неосветени улици, където деца играят около езера от мръсни канализационни води. От десетки години е известен като квартала на лудите не само заради ексцентричността на своите обитатели, но и заради това, че от края на 50-те години е дом на най-известните психиатри.

Един от тях има клиника тук, в порутена двуетажна сграда. Стълбището, което води до неговата клиника, е тъмно и зловещо място. С фенерчета в ръка, посетителите се препъват, внимавайки по стълбите, а мазилката пада на големи парчета по раменете им, докато се изкачват към горния етаж. Буквите на табелката на доктора са изчезнали много отдавна. В тясната чакалня са струпани заедно жени и мъже около малка маса, където млада жена се мъчи да намери в тъмнината картона на пациента в три големи тома с имена и данни. Стар телевизор стои в ъгъла, а парче плат отделя чакалнята от малка, смърдяща тоалетна, осветена от свещ.

Под дипломата на доктора, окачена на стената, Фатима Азис, слаба, висока жена, около четиридесетте, седи със своята сестра на два фотьойла...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор