Фильо Христов е роден през 1916 г. в с. Брястово, Хасковско. Завършва СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “История”. За антифашистка дейност е интерниран в концлагера “Еникьой”. През 1973 г. му е присвоено научното звание “Професор”. Завежда катедра “История на БКП” във Военната академия “Г. С. Раковски” за подготовка на аспиранти. Днес е председател на Национално движение “Георги Димитров”.

ДИМИТРОВ СПРЯ БОМБАРДИРОВКИТЕ НАД СОФИЯ ЧРЕЗ СТАЛИН

Брой 4 Април 2005 г.
След присъединяването на България към хитлеристката военнополитическа коалиция (1 март 1941 г.) българското правителство на 13 декември същата година под натиска на правителството на Хитлер извърши ново национално предателство, като обяви война на Англия и САЩ. Решението е взето от 25-ото Народно събрание без изказвания, с бурни ръкопляскания. Не се дава думата на опозиционните депутати Петко Стайков и Никола Мушанов. Деветимата народни представители на Работническата партия още на 3 юли 1941 г. са арестувани и интернирани в концлагера Еникьой, Ксантийско. Прекъснати са дипломатическите връзки с двете велики държави Англия и САЩ. Българското правителство най-усърдно продължава да изпълнява поетите задължения към фашистката коалиция. Изпраща два корпуса окупационна войска в Югославия и Гърция, за да освободи елитни войски, които да минат на Източния фронт да се сражават срещу Съветската армия. България се превръща в плацдарм във войната против Съветския съюз. Летищата, железопътният транспорт, военноморският и търговският флот се използват за нуждите на войската срещу Съветския съюз.

Българският Червен кръст участва на Източния фронт на страната на хитлеристка Германия (1941-1944 г.) с военна хирургическа болница, разкрита край Варшава, с около 100 души медицински персонал и санитарен влак с 30 души (д-р Спас Спасов-Разбойников, Българският Червен...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови