Ангелина Марковска е родена през 1978 в Троян. Завършила е езикова гимназия в Ловеч и история във ВТУ “ Св. Св. Кирил и Методий“ с дипломна работа по Балканска история. От февруари 2004 г. е докторант по “Политология” във ВТУ, дисертация на тема“Германия и разпадането на Югославия (1990-1995 г.). Преподавател на хонорар във ВТУ по дисциплините “Теория на политиката”, “История на политическите и правни учения”, “Европейски институции и политически организации”.

ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ВОЙНА В РАЗПАДАЩА СЕ ЮГОСЛАВИЯ

Брой 4 Април 2005 г.
Взаимодействието между идеология и политика в повечето случаи е такова, че идеологията активно съдейства за утвърждаване на практическата политика - държавна или междудържавна. Често пъти идеологията доминира, като създава съответната социално-политическа и интелектуално-духовна атмосфера.

Възможно ли е национализмът да бъде превърнат в идеология, в кауза, за чието осъществяване се умира? Визирайки кризата на Югославската федерация, започнала с края на комунистическите режими в Източна Европа, отговорът е “да”, но с уточнението - ако национализъм е еквивалент на патриотизъм. За Слободан Милошевич, основен проводник на националистическата идеология, превърната в държавна политика, вероятно да, но с уговорката, че той никога не го афишира открито, в прав текст. Популисткият национализъм на Милошевич притежава двойствената природа на героя на Робърт Л. Стивънсън от “Д-р Джекил и мистър Хайд”, който страда от шизофрения и през деня е почтен и милостив човек, а през нощта се превръща в зъл, отмъстителен звяр, който е готов да убива.

Милошевич превръща националистическата идеология в инструмент на “психологическата война”; в оръжие, което сплашва, подчинява и мотивира, а при необходимост може и да стреля смъртоносно. Раздвоеност на психиката се забелязва в поведението на сръбския лидер по време на цялото му управление, силен и авторитарен...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови