Професор, доктор на юридическите науки. Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски” и аспирантура в Лайпциг - ГДР. Работил е в Съвета по законодателството при Министерството на правосъдието, а след това като научен сътрудник в Института за науките за държавата и правото при БАН. От 1990 до 2001 г. е народен представител. Автор на 7 монографии по правни проблеми и четири книги публицистика. Председател на Комитета по правата на човека. Почетен председател на Българския антифашистки съюз.

ГНИЛИТЕ ОСНОВИ НА ХАГСКИЯ ТРИБУНАЛ

Брой 4 Април 2005 г.
Няма никакво съмнение, че Хагският наказателен трибунал за бивша Югославия не притежава необходимите правни основи. Той бе създаден с резолюция на Съвета за сигурност, а Съветът за сигурност, както това следва от простия преглед на разпоредбите на Хартата на ООН, няма правомощието да създава правосъдни органи. Съгласно чл.29 от Устава на ООН Съветът за сигурност може да създава единствено помощни органи, т.е. органи, които да го подпомагат в собствената му дейност.

Възможно е, разбира се, правото понякога да се окаже недостатъчно развито, за да може да уреди всички изискващи уредба случаи. В тези случаи става необходимо да прибегнем до решения, основаващи се не на правото, а на морала. Възможно е да се окажем в ситуация, която да не е правна, но да е все пак морална и на това основание да й окажем своята подкрепа. Това трябва все пак да е възможно само когато моралът е толкова категорично изявен, че в него да можем да видим едно бъдещо право. С други думи, използваният като регулативен способ морал, без да е право днес, трябва да е право утре. Във всички случаи тук трябва да намери приложение категорическият императив на Кант “Действай така, че правилото на твоето поведение да може да се превърне във всеобщо правило”. Морал, който не може да бъде предложен като морал на всички, т.е. като общочовешки морал, не е морал. Той е пряко негово отрицание.


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови