Юрий Борисов е главен редактор на сп. "Ново време". Доктор по философия. Автор на книгите "Психология на подсъзнанието", "Приказка за Буда", "Войната на Мърфи", "Христос не возкресе", на редица статии в периодичния печат.

ЗА РЕЛИГИОЗНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Брой 5 Май 2005 г.

От общочовешка гледна точка в религиозното отношение към света няма нищо лошо. Напротив. Религиозното чувство може да заключи егоизма, да пречисти с любов душата и да укрепи в сърцето доброто. Когато става дума за политика обаче, религиозното чувство е неадекватно.

За нас, българите, пътят до подписването на Договора за присъединяване беше всичко друго, но не и политика. Нямаше формулирани интереси, нямаше обсъждани сметки, нямаше изказани тревоги. Имаше преклонение пред “богатите и красивите”. Имаше вяра в отвъд настоящето. За нас Европейският съюз е отвъдното. Добрият свят, който ще ни сполети, защото сме европейци по корен, защото сме добри и примерни.

Този път, по който смесихме вяра и политика, за да смачкаме политиката, демонстрира много чувства. За сметка на мисленето, разбира се.

От самото начало, та чак досега, управляващите ни говорят за присъединяването с високомерие и сладникаво самодоволство.

Скриха поетите ангажименти с надменността на олимпийци, за които на простия народ му стига акъла да обсъжда ЕС единствено през миризмата на шкембе-чорбата.

Изхвърлиха в кръглата папка един милион подписа в защита на АЕЦ “Козлодуй” с царедворско презрение към електората - “недорасляк”.

Обсъждаха как да стане така, че президентът да се подпише “за правителството” под Договора,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор