Професор, доктор на юридическите науки. Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски” и аспирантура в Лайпциг - ГДР. Работил е в Съвета по законодателството при Министерството на правосъдието, а след това като научен сътрудник в Института за науките за държавата и правото при БАН. От 1990 до 2001 г. е народен представител. Автор на 7 монографии по правни проблеми и четири книги публицистика. Председател на Комитета по правата на човека. Почетен председател на Българския антифашистки съюз.

Процесът “Милошевич” - открита гавра с правосъдието

Брой 5 Май 2005 г.
1.
Правосъдието неведнъж е било подлагано на унизителни за него превращения. Различни обществени (политически) сили, чужди на идеята за правовост, са го използвали, за да решават с неговите средства своите проблеми. Чрез формите на правото са постигали истинско безправие по същество.

Правосъдието не е абстрактна власт. То се представлява и осъществява от хора, които могат на общо основание да бъдат купени или заплашени и по този начин - заставени да действат не така, както иска правото, а така, както искат упражнилите върху тях съответен натиск сили. Няма нищо по-отвратително от едно правосъдие, изменило на себе си. То е толкова грозно, колкото е грозно и всяко друго насилие, но то освен това е и неизмеримо цинично, защото има дързостта да си навлича одеждите на справедливостта. Хиляди, милиони хора са станали и ще стават жертва на подкупността на правосъдието.

Без всякакво колебание ща кажа, че “правосъдието”, осъществявано срещу бившия югославски президент Милошевич, е именно такова правосъдие - по форма правосъдие, по своята същност - брутално насилие както над фактите, така и над правото. Една истинска гавра с правосъдието.

Процесът срещу Милошевич има своите корени в трагичната близка история на Югославия.

Създадена след Втората световна война, Социалистическа федеративна Югославия обединяваше шест републики:...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови