С директора на “Льо Монд дипломатик” разговаря Юрий Борисов

Игнасио Рамоне е роден в Испания през 1943 г. Той е доктор по семиология и история на културата. Президент и директор на “Льо Монд дипломатик” и на двумесечното издание “Маниер дьо воар” от 1991 г. Професор в университета “Дени Дидро” (Париж - VII). Асоцииран професор в университета “Карлос - III” в Мадрид - Испания, и Санктпетербургския университет - Русия. Основател е на организацията АТТАС и неин почетен президент.
Автор е на редица трудове в областта на медиите и геополитиката, сред които “Дъвка за очите” (1981), “Комуникациите - жертва на търговците” (1989), “Новите власти, новите господари на света” (1996), “Геополитика на хаоса” (1999), “Тиранията на комуникациите”(2000), “Мълчаливата пропаганда” (2002), “Войните на 21 век” (2003), “Азбука на глобализацията” (2004), “Ирак - историята на една катастрофа”.
Игнасио Рамоне посети България по покана на вестник “Свят и дипломация" - българското издание на “Льо Монд дипломатик”, и на катедрите по романистика, испанистика и португалистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. В университета той изнесе лекция на тема “Медиите и глобализацията”. Френският публицист бе приет от президента Георги Първанов.
Игнасио Рамоне бе любезен да посети и редакцията на сп. “Ново време”, където всъщност се състоя първата му журналистическа среща в България.

ОРИГИНАЛНОСТТА НА ЕВРОПА Е В СОЦИАЛНИЯ ХАРАКТЕР НА НЕЙНАТА СИСТЕМА

Брой 6 Юни 2005 г.

С френското “не” за Евроконституцията ултралибералният модел претърпя провал

Не е възможна икономика без пазар, но трябва ли да се движим към тоталитаризъм на пазара?

Нужен ни е един планетарен данък добавена стойност

“Социална пазарна икономика” - големият мит на социалдемократитеЮрий Борисов: Г-н Рамоне, добре дошли в редакцията на сп. “Ново време”. Вашето посещение и съгласие за разговор е голяма чест, защото за много от нас Вие сте един от символите на глобалния социален протест. Два дни след френското “не” на проекта за евроконституция не мога да не попитам: кои са основните уроци от този референдум?

Игнасио Рамоне: Основният урок е принципен възпиращ удар срещу либералната глобализация. За първи път едно общество, на което искат мнението, казва “не!” на ултра-либералния модел. Активната част от френския народ отхвърли опита да се узакони в буквалния смисъл този модел. Ултралибералният модел не удовлетворява представите на френските граждани за общество.

Ю.Б.: Според вас европейските ръководители разбраха ли този урок?

И.Р.: Наблюдавайки реакциите на това, което се случи, можем да направим извода, че те не са разбрали урока. Те интерпретират резултата по съвършено различен начин. Те казват: това “не” е “не” на страха; това...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови