Владимир Костов е журналист от 1956 г. Публикувал е във вестниците “Работническо дело”, “Младеж”, “Поглед”, “Отечествен фронт”, “Антени”, сп. “Ново време”, “Труд”, “24 часа”, “Континент”, “Монитор” и др. Участвал е с коментари в предавания на БНР, БНТ, Би Би Си - Лондон, Дойче веле - Кьолн, Радио “Свободна Европа” - Мюнхен ,и др.

С МИСЪЛ И ЗА ИЗМИНАТИЯ, И ЗА НОВИЯ ПЪТ

Брой 6 Юни 2005 г.
Законът определя основното за изборния ден: като граждани на парламентарна република да упражним правото си да определим онези измежду нас, които в следващите четири години като народни представители да законодателстват или, по-общо казано, да управляват България. Но законът нито си поставя цел, нито има възможност да определи обхвата на погледа и мисълта, с които всеки от нас ще пристъпи към изпълнението на своето право и дълг.

И макар да е човешко при всеки подобен избор да тръгваме в мислите си от това, което ни се случва в дните преди вота, и от преценката ни за качествата на предложените за депутати, този път в изборите на 25 юни 2005 сякаш сама историята, която се пише всеки ден, ни задължава да погледнем по-далеко, да опитаме да преценим и изминатия път в тези 15 години след изборите за ВНС в далечната 1990 година, и пътя, който ни предстои в тези 15-20 години на приспособяване и интегриране в реалностите на ЕС.

То не означава, нито гарантира, че като помислим за предстоящите избори именно като за избори, разположени на един вододел по пътя ни, ще успеем да изберем за депутати някакви вълшебници, от които няма да се разочароваме в нищо и за нищо. Не е имало и няма да има подобен избор в никоя демокрация, но все пак подобен размисъл и оценка именно във връзка с изборите може би ще помогнат и на бъдещите депутати, и на всички ни като общество да определим...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови