Доктор по философия. Работил е като учител, университетски преподавател (1980-1990), народен представител (1991-1997), председател на Комисията по образование и наука на 37-то Народно събрание, политически наблюдател на в. “Земя”, изпълнителен директор и първи зам.- главен редактор на в. “Дума”. От 2000 г. досега е главен редактор на сп. “Ново време”.

БИТКАТА ЗА ЕВРОКОНСТИТУЦИЯТА - ФРЕНСКИЯТ УРОК

Брой 6 Юни 2005 г.

Френският референдум за Евроконституцията, проведен на 29 май, без колебание може да бъде наречен европейско политическо събитие номер едно за годината. Въпреки че годината още не е преполовила. Едва ли в оставащите седем месеца обаче може да се случи нещо, което да засенчи славата му. В случая спокойно можем да използваме и клишето “След референдума Европа не е същата”.

Ежеседмичните социологически проучвания през последните три месеца държаха на нокти всички, които живо се интересуват от евроинтеграцията. В този период много прогнози бяха в рамките на допустимата грешка.

Когато президентът Ширак насрочи референдума за края на май, вероятно искаше да избегне “Маастрихтския сценарий”. Тогава, през летните месеци на 1992 г., подкрепата за договора се срина от 65% на 51%.

През декември миналата година “да”-то за проекта имаше 69%, през февруари падна на 63% , в началото на март - на 60%, през април закова на 48%, през първата половина на май качи малко над 50%, за да се закотви на 45% седмица преди вота.

За няколко месеца по проблема бяха изписани хиляди статии, посветиха му стотици телевизионни предавания, открити бяха десетки специални интернет-сайтове, проведоха се неизброимо количество събрания, митинги и шествия. Улиците бяха залети с плакати «За» и «Против». Правителството, безкрайно притеснено, отпечата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор