АФРИКАНСКИЯТ УРОК

Брой 7-8 Юли-Август 2005 г.
На срещата си в Англия през юли тази година Г-8 произведе две лоши и една добра новина.

Първата лоша новина е неспособността на най-богатите да направят крачка напред по въпроса за мерките срещу глобалното затопляне. САЩ продължиха да отказват подпис под Протокола от Киото. Най-големият производител на парникови газове откровено, по господарски, без притеснение, потвърди позицията си, че решаването на световния проблем днес противоречи на неговите икономически интереси. Все пак в декларацията на ръководителите на страните от Г-8 Буш призна, че има проблем. Това даде основание на Жак Ширак с типичното френско чувство за хумор да заяви, че е направена “сериозна, но нерешителна крачка напред”.

Втората лоша новина е поредното отлагане на обсъждането на въпроса за двойните стандарти в световната търговия. Субсидирането на селско-стопанската и експортната продукция в богатите страни, така както и тарифните и нетарифните бариери пред стоките на бедните, продължават да са непреодолимо препятствие пред развитието на слабите икономики. Г-8 прехвърли топката на срещата на Световната търговска организация в Хонконг през декември тази година.
Добрата новина е опрощаването на 40 млрд. долара дългове на 18-те най-бедни африкански страни и удвояването (от 25 млрд. на 50 млрд.) на помощта за черния континент до 2010 г.

Комбинацията между...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Ivochimi 2005-07-30 19:45
Дали въобще "ставаме" за Европейския съюз. Дали няма да сме "лошия" ученик в един елитен клас, когото постоянно наказват и заплашват с изключване, и който не може да навакса изоставането, просто защото е слаб.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор