Две от ясно дефинираните и енергично провеждани битки на световното алтерглобалистко движение са борбата срещу офшорните зони и борбата за налагане на глобален данък върху финансовите транзакции. Според идеолозите на двжението, издигнало за свой основен лозунг “Един друг свят е възможен!”, не е възможно противопоставяне на световната престъпност, ако не бъде унищожен данъчният рай. Така както не е възможна справедливост, ако на свободното движение на глобалния капитал не се противопостави глобален контрол.

Сп. “Ново време” представя на своите читатели един от последните апели в духа на тези битки към Европейския съюз, подписан от тридесет неправителствени организации, сред които доминират национални поделения на международното движение АТТАС.

ЗА ДАНЪЧНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ И ГЛОБАЛНИТЕ ТАКСИ

Брой 7-8 Юли-Август 2005 г.
Липсата на финансов контрол и свободното движение на примамливи капитали от повече от двадесет години доведоха до безпрецедентно развитие на финансовата сфера. Същата се съпровожда от финансови и валутни кризи. Движението на спекулативни капитали, мобилността на валутите и изтичането на капитали дестабилизираха на световно ниво много икономики. Това повдигна въпроси относно рисковете, на които бе подложена световната финансова система. Съществени бяха последиците за народите, засегнати от проблемите, свързани с връщане на заеми. Освен това те трябваше да понесат наказанието на суровите програми за лишения и недоимък на публичните служби от Международния валутен фонд и Световната банка. До днес никаква свързана политика за намаляване на бедността не можа да бъде реализирана в рамките на една световна неолиберална политика. Установен бе неуспехът на целите на хилядолетието до 2015 г. да се намали наполовина бедността.

Да наложим глобалните такси
Предложение, направено от социалнитe и алтермондиалистическите движения, да се финансира отчасти развитието, посредством облагане на обменните сделки (наречено такса Tobin-Spahn) бе прието неотдавна от френския и белгийския парламент. То очаква бързо да бъде подкрепено от всяка от другите европейски страни, за да стане ефективно. Тази глобална такса ще бъде спирачка за финансовата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор