Роден е в Луковит, обл. Ловеч. Завършил е гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен. В периода май-юни 2002 г. към асоциация “Прозрачност без граници” е координатор на проекти по програма “Младеж” на ЕС, Дания. Бакалавър по политология, със специализация “Политическа теория и политически процес”, първи курс магистратура в СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Политически мениджмънт”.

АЛТЕРГЛОБАЛИЗМЪТ И ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА ХЕГЕМОНИЯ НА НЕОЛИБЕРАЛНИЯ KАПИТАЛИЗЪМ

Брой 7-8 Юли-Август 2005 г.
Петият поред Световен социален форум, проведен в Порто Алегре в началото на тази година, за пореден път показа, че триумфът на неолибералния модел на глобализация е поставен под въпрос. Превърналата се вече в традиция среща на различните антикорпоративистки движения дава основания да предположим, че алтерглобализмът, като специфичен отговор на политическите, икономическите и културните предизвикателства на ХХI век, постепенно ще увеличава ролята си на фактор в публичния дебат за бъдещето на планетата. В същото време обаче остава открит въпросът какво точно е алтерглобализмът, как да разбираме претенциите на различните движения, какво място заемат те в една своеобразна глобална политическа система.

Целта на следващите редове е да се предложи възможна дефинитивна рамка, в която да мислим за сравнително новия политически феномен. Разбран като специфично социално поле, в което се срещат множество алтернативи на пазарно ориентираната глобализация, алтерглобализмът оспорва идеологическите основания на т.нар пазарна цивилизация и поставя въпроса за състоянието и бъдещето на демократичните политически практики.

Едно ефективно теоретизиране на алтерглбализма би могло да се опре на социологически разрез на съставните структури на новия политически феномен. Подобен анализ ще ни помогне да разберем от какво се състои антикорпоративизмът....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
+1 #2 lbars 2005-09-03 11:22
"Как така 100 000 или 200 000 идеалисти, влюбени в мира, са безсилни да попречат на няколкостотин терористи, пристигнали да плячкосват, да разрушават, да чупят, да палят, да крадат? Човек може да се поддаде веднъж, но не 6, 7, 10 пъти. Впрочем, жестоката диващина, защитена или практикувана от "мирните" антиглобалисти, далеч не е намаляла между Сиатъл от 1999 г. и Генуа от 2001 г., а интензивно нараства." Цитат от предлаганата по-горе статия за четене.... Благой аз по-големи глупости не съм чел скоро. Да ме прощават либералните "защитници" на мирните действия....
Цитиране
 
 
0 #1 Kiko 2005-07-30 15:24
Искам да обърна внимание на една значителна грешка, която тук не е фатална за анализа, но е ключова при описани на протестните движения и групи. Black Block не е група, а тактика на пряко действие. Такъв блок се сформира след обсъждане, в което могат да участват различни групи и хора. Този вид "тактика" има правила, които разбира се не са задължителни, но са важни за постигане на успех. Подобен метод на действие не е "патент" след Сиатъл, а се корени още в автономистките групи от 70-те в Италия и Германия....Тони Негри има доста интересни анализи по въпроса. Това е най-общо казано. Продължавайте!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови