Под мотото “Един друг свят е възможен” в началото на всяка година от 2001-ва насам в бразилския град Порто Алегре се провежда Световният социален форум. Форумът обаче все по-трудно може да се свърже с точно определено по място и време събитие. Противниците на неолибералната глобализация, приели за свое кредо девиза “Един друг свят е възможен!”, построиха трибуни във всички краища на света, за да умножат гласовете на своето недоволство и за да трупат търпеливо, но енергично рационалните елементи на своята утопия.
Мотото на тази борба може да бъде наречено “глобализация на солидар-ността”. В нейно име противниците на неолибералната глобализация водят редица конкретни битки.
Битка за въвеждането на таксата “Тобин”.
Битка за унищожаване на данъчните “райски места”,
които изсмукват капитали от реалните икономики и обслужват едно паразитно обогатяване на съответните “райски” места.
Битка за въвеждане на световни клаузи, които да защитават обществата, при които се инвестира: задължение част от печалбата да се реинвестира, задължение част от стоката да се продава на местните пазари, задължение да се съблюдават определени трудови и екологични норми.
Битка за опрощаване на дълговете на бедните държави.
Господстващата пропаганда нарича тази борба антиглобалистка. Все по-често напоследък тази борба нарича себе си алтерглобалис-тка. Борба за друг тип глобализация.

"ЕДИН ДРУГ СВЯТ Е ВЪЗМОЖЕН" - <i>акции и инициативи на алтерглобалистките движения по света</i>

Брой 7-8 Юли-Август 2005 г.
Злоупотреби на компанията “Халибъртън” в Ирак
Представители на Демократическата партия в САЩ твърдят, че американският нефтен гигант “Халибъртън”, който е най-големият предприемач в Ирак, е използвал приятелските си връзки с Пентагона, за да натрупа над 1,4 милиарда долара (1,15 милиарда евро) от съмнителни поръчки.

Демократите разпространиха доклад в Камарата на представителите, твърдящ, че нискокачествените услуги, скъпите и съмнителни договори са сред многобройните нарушения на “Халибъртън”. Докладът документира над 1 милиард долара “съмнителни” разноски на компанията и допълнително 442 милиона за “непотвърдени обвинения.

Ръководената някога от американския вицепрезидент Дик Чейни компания “Халибъртън” е “раздувала” своите разходи, таксувала е услуги по много по-високи цени или е дублирала цените. Смята се, че тази компания е получила при съмнителни условия контракт за седем милиарда долара за възстановяването на инфраструктурата на петролното производство в Ирак.
Източник: http://www.commondreams.org


Кампания “Да спрем СПИН”
На 15 юни членове на “Да направим бедността история” от кампанията “Да спрем СПИН” започнаха действия, призоваващи лидерите на Г-8 да се обвържат на срещата на Групата на осемте с предоставяне на достъп до грижи и лечение на СПИН до 2010.

Организаторите на събитието...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор