Панко Анчев е литературен критик и историк на българската литература. Интересите му са насочени към социалнополитическите идеи в литературата от Възраждането до наши дни. Автор е на книгите “Творци и слово”, “Човекът в словото” и “Съвестта на думите”, както и на много студии, статии и рецензии.

ВОЙНАТА, ПОБЕДАТА, ИСТОРИЯТА

Брой 7-8 Юли-Август 2005 г.
Размишления 60 години след края на Втората световна война

Има още живи участници във Втората световна война и това затруднява обективността в анализа и оценките на причините за нейното избухване, както и на действията на ръководителите на държавите, участнички в нея, и най-вече на Сталин, Хитлер, Рузвелт и Чърчил. Грубо и не особено остроумно казано, войната е едно състезание. Състезание на сила, воля, тактически умения, разум, съобразителност, икономическа мощ, човешки потенциал. Всяка война, особено световната, има своите обективни причини, които я правят неизбежна, защото или сблъсква обществени системи, или бележи край на една и слага начало на друга епоха, или е средство за разрешаване на исторически спор в каква посока да тръгне човечеството.

Социалистическата революция в Русия от 1917 година обяви началото на новата обществено-икономическа система на социализма. Според Маркс това трябваше да стане в други условия и в друга държава, но обективният ход на историята потвърди все пак неговото предвиждане, че пролетариатът ще ликвидира буржоазията и ще установи нов ред на земята. Руските болшевики успяха да организират масите, да включат на своя страна армията и да използват създалите се благоприятни условия за завземане на политическата власт. Така те доказаха, че и в изостанала, недоразвита държава може да се установи социалистически...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови