ЖИВОТ СЛЕД ЖИВОТА

Брой 7-8 Юли-Август 2005 г.
Жителят на Сърбия Любомир Цебич прекарва тежък инфаркт и два дни се намира между живота и смъртта. Той «умира» 17 пъти, но лекарите го връщат от “оня свят”. Толкова “възкръсвания” медицинската статистика досега не познава. ”Тръгвах към Господ, но те (докторите) ме връщаха назад всеки път, когато се изправях пред портите на апостол Петър” - казва Цебич, когато напълно идва на себе си.

Пенсионерът от Новосибирск Алексей Ефремов, получил обширни изгаряния, се налага да бъде опериран няколко пъти, за да му бъде присадена кожа. По време на една от операциите сърцето му спира. Лекарите успяват да изведат мъжа от състояние на клинична смърт едва след 35 минути - уникален случай, тъй като при нормални условия клиничната смърт при човека е не повече от 5-6 минути. След това идват необратими изменения на главния мозък. При Алексей Ефремов такива изменения обаче не настъпват! Той бил в състояние да мисли точно и ясно.

Клиничната смърт е терминално - гранично състояние, при което видимите признаци на жизнена дейност (сърдечна дейност, дишане) отсъстват, угасват функциите на централната нервна система, но се съхраняват обменните процеси в тъканите. Клиничната смърт продължава няколко минути и настъпва биологическата, при която възстановяването на жизнените функции е невъзможно.

Лекарите признават, че и до ден-днешен клиничната смърт си остава...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 Диана 2005-08-04 11:56
Ако можеше всеки човек да погледне по този начин на живота - да се радва пълноценно на всяка една минута от него, колко по-доволен от себе си и по-щастлив би се чувствал. Според мен това усещане за живота, това философско светосъзерцание , би ни помогнало да изживяваме и да се радваме истински на живота си, а животът е наистина един безценен дар, и за съжаление този дар ни се дава само веднъж, няма да имаме втори шанс. Така че ако всички живи можем да прозрем и тази логика, и да живеем просто ей така - за мига, да се радваме наистина на всяка секунда живот и да оценяме по достойнство и дребните неща около нас ,които са наистина страхотни! Моето послание е да мислим позитивно и да изживяваме живота си пълноценно!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор