РУСЕ,В ДОМА НА КАНЕТИ

Брой 7-8 Юли-Август 2005 г.
На улица “Славянска” № 12 в Русе, която слиза направо към пристанището на Дунав, освен красив железен балкон има и голям каменен герб с буквата “К”. В триетажната сграда се е помещавала фирмата на дядото на Елиас Канети, а сега там има магазин за мебели. Но в квартала на евреите - шпаньоли - многобройни, предприемчиви и относително изолирани - има предимно по-ниски къщи, на един етаж, потънали целите в зеленина!

В България евреите са се чувствали много добре. В книгата си за Айхман Ханна Арендт пише, че когато хитлеристите принудили правителството в София да дамгоса евреите с жълтата звезда на Давид, населението на тази страна съчувствало на тези, които я носели, противопоставяло се на унизителните забрани, и помагало на това малцинство.

В еврейския квартал се намира фамилната къща на семейство Канети. Стоян Йорданов, директор на музея в Русе, учтив и ерудиран млад човек, ни води натам - улица “Генерал Гурко” № 13 (в своята автобиография Елиас Канети упорито премълчава адреса!).

Улицата през желязната врата е все така “прашна и сънена”, но дворът и градината, в които има и други сгради, не са вече толкова просторни. В къщата на Канети все още се влиза отляво, по няколко каменни стъпала. Сградата е разделена на няколко неголеми жилища - в първото е семейство Дакови, а през последната врата домакинята, госпожа Вълкова, ни поканва да...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор