Професор, доктор на науките, философ, антрополог, поет, публицист, политик, общественик, член на БКП, обявил се против нейната политика преди 10 ноември 1989, изключен от партията. Съучредител на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, съосновател на АСО и по-късно на АСП. Председател на АСП. Депутат в 36-то обикновено НС, вицепремиер и министър на науката и образованието в първото правителство на СДС. Автор е на десетки книги и стотици статии и стихотворения.

ИСТИНСКИТЕ ИМЕНА НА НЕЩАТА

Брой 9, Септември 2005 г.
1. От битие към небитие

Процесът на фалшифициране, масовизиране и закономерно следващо девалвиране на стойности, определящи до голяма степен мястото на всеки от нас в условната социална йерархия, би могъл да бъде предмет на сериозно обсъждане. Би могъл, но фактически бива много рядко засяган и още по-рядко дискутиран в публичното пространство. Става дума за болезнено деликатен проблем - не само поради спорните моменти на поименно илюстриране, но и поради възможността за привиждане на прекалено лични страсти (ревнива отбрана, примерно, на индивидуално завоювани “територии”) зад принципната защита на автентична ценностна система.

Историята на човешката цивилизация е освен всичко друго и история на благородното “съревнование” между амбициозните членове на съответните социални общности за овладяване на по-изгодни професионални и житейски позиции, история на нестихващата конкуренция за стабилизирането и възвисяването на собственото име чрез обрастването му с колкото е възможно повече на брой и внушаващи колкото е възможно по-голям респект звания, титли, степени, награди, характеристики.

Моралната стойност и публично признатият авторитет на подобни “рейтингови определители”, за съжаление, спада обратно пропорционално на напълно закономерното им бурно количествено нарастване. С развитието на недоразвитата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #1 огнян стамболиев 2005-09-01 23:46
ПРОФ. НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ Е НАПЪЛНО ПРАВ!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор