Инж. Васил Николов е роден на 23 декември 1939 г. в Стара Загора. Завършва “Радиотехника” във ВМЕИ “В. И. Ленин” Един от основателите и първите ръководители на някогашния електронен гигант “ДЗУ” АД. Създател на научния институт по роботика, главен директор на НПКР “Берое” - Стара Загора, до 1983 г. Лауреат на Димитровска награда за приноса му при внедряване на дискови запаметяващи устройства през 1974 г. От 1986 до 2002 г. е генерален директор на ЦУВ “Прогрес”, под негово ръководство е издаден първият у нас компютризиран 5-езичен речник на информационните технологии. Васил Николов е сред 313-те, подписали новата конституция, депутат в 36-ото НС. Реализирал е над 30 проекта, свързани с издирване и съхраняване върху компактдискове на живото слово на именити български творци.
Със създателя на поредицата CD “Българска публицистика” инж. Васил Николов разговаряме за Началото, Необхватният, Свободният, Пламенният,Съвременникът и Върхът. Имена - синоними на Константин Фотинов и Иван Богоров, Любен Каравелов и Йосиф Хербст, Гео Милев, Стефан Продев и Христо Ботев.

ЗА ТАЛАНТА И СВОБОДАТА

Брой 9, Септември 2005 г.
Разговор със създателя на поредицата CD “Българска публицистика- Пет от шестте компактдиска, включени в поредицата “Българска публицистика”, издавана от вас с подкрепата и под егидата на ЦАПК Прогрес” ООД - София, вече са на пазара, доколкото знам в напреднал стадий е работата по последния диск “Върхът”, включващ произведения на Христо Ботев. Ако се върнем назад във времето - как се роди идеята?

- Много трудно е да се говори за раждането на идеи, защото на практика мисълта за реализацията на едно такова начинание съм я носил от години в себе си. Първоначално тя изглеждаше доста скромно - може би два диска, в които да включим произведения на Йосиф Хербст, като първи председател на организацията на българските журналисти и на Стефан Продев, като едно от най-ярките пера на съвременността ни. След много разговори и дискусии, най-вече с Велислава Дърева и проф. Филип Панайотов се очертаха далеч по-амбициозни граници на начинанието.

От идеята до реализацията изминаха почти две години. Време, необходимо за издирване и подреждане на творбите. Все пак технологията е доста по-различна от класическата. Трябваше да намерим подходящи изпълнители на текстовете, да направим записите. Започнахме с Фотинов и Богоров, хората, които са в темелите на публицистиката ни и неслучайно първият диск е посветен на 160-ата годишнина...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор