Годфри Ходжсън е историк и политолог. Работил е като журналист за вестници, списания, радиа и телевизии в Англия и САЩ. Роден е през 1934 г., учил е история в Оксфорд и в Пенсилванския университет. Написал е много книги, повечето от които за Америка през двадесетото столетие. Тук публикуваме негов разговор с редакционната колегия на френското списание Lе Dеbаt.

НОВАТА КОНСЕРВАТИВНА АМЕРИКА

Брой 9, Септември 2005 г.
Le Debat : Повече от 35 години вие внимателно наблюдавате американското общество и американския политически живот. Автор сте на поредица от книги за САЩ, първата от които бе посветена на изборите през 1968 г., а последната е озаглавена More Equal than Others. Тя представя една нова Америка, изграждана на различни плоскости от 30-ина години насам. Как да характеризираме тази нова Америка, която сте се опитал да опишете?

Годфри Ходжсън:
Струва ми се, че съществената политическа промяна в САЩ е възходът на известен консерватизъм в известна десница и резултатът на тази идеологическа промяна е увеличаване на неравенството. По традиция САЩ са страна, която се гордее със своята степен на равенство. Още Токвил започва книгата си, като казва, че в Америка го е поразило именно равенството между нейните граждани. Днес обаче има множество статистически доказателства, че САЩ са най-неегалитарното от всички развити общества. Но това, което не се получи в тази страна, е класов дух, основан на финансовото неравенство. За мен най-голямата изненада е липсата на изразяване на масовото неравенство в политическата система. Има частични, но няма задоволителни обяснения на това явление. Според мен тук е големият проблем, голямата загадка. След като американското общество се разслоява на икономически и социални класи, защо толкова малко американци (като оставим настрана едно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор