Сеpгей Геоpгиевич Каpа-Муpза е роден през 1939 г., завършил е Химическия факултет на Московския държавен университет. Доктор на науките, професор. Освен с академичните си изследвания по химия, история и методология на науките е известен и с многобройните си публикации по актуални обществени проблеми. Сред най-популярните му книги са “Вырвать электроды из нашего мозга” (1994), “Интеллигенция на пепелище России” (1995, 1997), “Опять вопросы вождям” (1998), “История государства и права России” (1999, 2000, 2001, в съавторство), “Манипуляция сознанием” (2000).

РУСИЯ: ОЩЕ ЕДНА ОПАСНА УТОПИЯ НА РЕФОРМАТОРИТЕ

Брой 9, Септември 2005 г.
Сегашната реформа в Русия е замислена като смяна на типа цивилизация. С други думи - като най-дълбоката, каквато въобще е възможна в обществото, от типа на протестантската Реформация, която постави основите на съвременния Запад.

Като сила на обществения потрес тази революция остави далече зад себе си Октомврийската революция. Днес, когато първата вълна се оттегли, след като нанесе на страната тежки рани, за тези “грандиозни замисли” се говори по-малко. Но те въобще не са отминали, просто реконструиранeто на основните носещи конструкции на историческа Русия се извършва тихомълком.

По време на съветския строй се утвърди определен стил на живот, който се вписваше в руслото на историческото развитие на Русия като тип цивилизация.
Споровете как да се нарече това устройство на живота и дали то е било социализъм са до такава степен схоластични и безсмислени, че понякога изглеждат като плод на умствена слабост или даже идеологическа диверсия. Така или иначе факт е, че при съветския строй бяха премахнати най-важните причинители на масови страдания - безработицата, бедността, глада и студа, тежките социални заболявания, а гражданите се чувстваха защитени.

Всичко това от гледна точка на поколенията, изпитали на собствения си гръб изброените страдания, бе такова благо, че хората бяха готови на беззаветен труд и бой за родината -...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор