Ричард Паркър. “Джон Кенет Гълбрайт. Неговият живот, неговата политика, неговата икономика”, Farrar, Straus & Giroux, 2005 г.

СИЗИФ КАТО СОЦИАЛДЕМОКРАТ

Брой 9, Септември 2005 г.
Ако имаше правда на този свят, биха класифицирали Джон Кенет Гълбрайт като най-влиятелния американски икономист на ХХ век. Той е публикувал няколко книги, които са сред най-добрите анализи на съвременната американска история, изиграл е ключова роля в опреде-лянето на държавната политика в средата на миналия век и е съветвал повече президенти и сенатори, отколкото е възможно за три човешки живота. Днес вече влиянието на Гълбрайт върху икономиката е незначително, а въздействието му върху американ-ската политика спада с годините.

В тази интересна биография, пораждаща доста размисли, Ричард Паркър си поставя за цел да разтълкува кариерата на Гълбрайт - защо е била толкова ослепителна, както и защо неговото доста продължително влияние се е оказало много по-малко значимо от очакваното. Резултатът е не само история за един интелигентен, духовит и значим човек, но също и увлекателен анализ за възхода и падението на американския либерализъм през двадесети век.

Човек на всички времена

Никой не може да отрече, че кариерата на Гълбрайт е била зашеметяваща. Професорите по американска история след Втората световна война не могат да предложат нищо по-добро на своите студенти от неговите книги Благоденстващото общество иНовата индустриална държава и да обяснят как в средата на ХХ век американската икономика става доминираща...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор